جلوگیری از لکنت زبان برای بسیاری از افرادی که با این اختلال مواجه هستند، از اهمیت زیادی برخوردار است. این مقاله یک مرور جامع بر این اختلال و ارائه ی راه حل های آن است. با ما در خانه ی امید همراه باشید تا این موضوع را به صورت کامل بررسی کنیم.
اختلال لکنت زبان چیست؟
برای جلوگیری از لکنت زبان باید ابتدا به صورت کامل با اختلال لکنت زبان آشنا شویم. لکنت در واقع گونه ای از اختلال در گفتار است که معمولاً با تکرار یک هجا، کلمه و یا آوا همراه است. طولانی شدن یک آوا و یا وقفه ی چند ثانیه ای میان هجاها را لکنت زبان می فهمند. این اختلال جریان عادی صحبت کردن را دچار اختلال می کند. معمولاً این اختلال باعث عصبی شدن فرد درگیر می شود. پلک زدن های سریع و لرزش لب ها، تلاشی برای تمام کردن جمله و کلمه است.
لکنت زبان یکی از مهمترین جنبه های زندگی انسانی یعنی ارتباطات اجتماعی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. هنگامی که فرد نمی تواند به خوبی با دیگران تعامل داشته باشد و یا نظر خود را بگوید، به شدت آسیب می بیند. افرادی که از این اختلال رنج می برند معمولاً به راحتی فرصت های شغلی خود را از دست می دهند. البته به دلیل درمان های گران قیمت بسیاری از این افراد یا برای درمان اقدام نمی کنند و یا بسیار دیر اقدام می کنند. جلوگیری از لکنت زبان در سنین پایین راحت تر صورت می گیرد. برای دریافت درمان بهتر در اسلامشهر می توانید با کلینیک خانه ی امید در تماس باشید.
چه کسی از اختلال لکنت زبان رنج می برد؟
برای جلوگیری از لکنت زبان باید بدانیم با چه افرادی رو در رو هستیم. مطالعات نشان داده است که در حال حاضر بیش از 3 میلیون نفر در ایالات متحده آمریکا لکنت زبان دارند. کودکان بیشتر از افراد بزرگسال در معرض این اختلال قرار می گیرند.به طور کلی کودکان در سنین 2 تا 6 سال دچار این اختلال می شوند که دلیل آن، شروع یادگیری زبان است.
باید توجه داشته باشید که لکنت زبان تقریباً 5 تا 10 درصد کودکان را به خود دچار می کند. در این میان آمار درگیری پسران با این اختلال بیشتر از دختران است. نکته نگران کننده در این زمینه این است که پسران در ادامه زندگی علائم بهبودی کمتری از خود نشان می دهند. کودکان پسر 2 تا 3 برابر بیشتر از دخترها در معرض این اختلال هستند و در بزرگسالی 3 تا 4 برابر بیشتر از دختران در حالت لکنت زبان باقی می مانند. از این نظر برای جلوگیری از لکنت زبان در سنین بالا بهتر است از کودکی اقدام کنید.
علائم و نشانه های لکنت
لکنت زبان تعریف خاصی دارد و بسیاری از لغزش های کلامی ار دامنه ی تعریف آن خارج است. جلوگیری از لکنت زبان تنها در صورتی ممکن است که بر کسی اعمال شود که با این اختلال درگیر است. پس لازم نیست بر روی هر لغزش زبانی کودکتان نام لکنت بگذارید. بیاید با هم نگاهی به لغزش های کلامی بیاندازیم.
- تکرار کلمات: «مامان….مامان غذا می خوام»
- تکرار یک جمله: « غذا می خوام… غذای خوب می خوام.»
- اصلاح پشت سر هم کلمات: « اوراکی…خوراکی می خوام.»
- رها کردن جملات به دلیل فراموشی: « می خواستم برم بیرون که…. یادم رفت!»
باید در نظر داشت که کودکان در دنیای زبانی ما تازه وارد هستند. آن ها بسیاری از واژه ها را فراموش می کنند و در جمله بندی بد هستند. باید درک کنید که ممکن است لغزش زبانی بسیاری داشته باشند. حال بیایید به سراغ نشانه های لکنت برای جلوگیری از لکنت زبان برویم.
- تکرار یک حرف از کلمه در جمله: « من یه ق…ق…ق…قهوه می خوام.»
- تکرار کلمات تک هجایی: «من…من…من…من… باید برم.»
- آواهای کشیده را کش دادن: «ههههههههوا سرده.»
- توقف های ناگهانی در میانه جمله: « باید به مشهد (مکث کردن بیش از حد) برم.»
همچنین افراد درگیر با لکنت زبان، ممکن است با این نشانه ها فرد رفتارهای دیگری را از خود نشان دهد. این افراد ممکن است سر و یا پلک خود را به صورت عصبی تکان دهند. برخی از افرادی که با این اختلال درگیر هستند به صورت طبیعی می دانند که کدام کلمات آن ها را به دشواری می اندازند و از گفتن آن ها خودداری می کنند.
عوامل موثر در درگیری فرد با این اختلال
برای جلوگیری از لکنت زبان باید در زمان مناسب اقدام کنید. اگر لکنت زبان کودک شما بیش از 6 ماه طول کشید باید برای درمان اقدام کنید. اما دقیقاً چه چیزی بر این اختلال تاثیر می گذارد؟ در ادامه عوامل موثر بر این اختلال را برای شما لیست کرده ایم.
کودکان دچار لکنت از تلفظ کلمات دشوار خودداری می کنند.
- پیشینه خانوادگی: به طور کلی کسانی که سابقه ی خانوادگی لکنت زبان دارند بیشتر در معرض این اختلال هستند.
- جنسیت: جلوگیری از لکنت زبان در پسرها بیشتر از دخترها اهمیت دارد. پسرها تا دو برابر بیشتر از دخترها به لکنت زبان دچار می شوند.
- تفاوت در بخش های مغر: عملکرد مغز این افراد در بخش گفتاری با اختلال رو به رو است و ممکن است در نسل های مختلف خود را نشان دهد.
- سن: کودکان 3 سال به بالا بسیار بیشتر در معرض این اختلال هستند. پس اگر پسر شما بیشتر از 3 و نیم سال دارد و علائم لکنت را برای 6 ماه نشان می دهد، بهتر است به سرعت برای درمان اقدام کنید.
لکنت زبان چگونه درمان می شود؟
جلوگیری از لکنت زبان نخستین گام در درمان این اختلال است. اما بسیاری از افراد آنچنان خوش شانس نیستند که پیش از درگیری با این اختلال و یا در دوره های نخستین بتوانند از آن جلوگیری کنند. بیایید پیش از بررسی راه هایی که در جلوگیری از لکنت زبان، به درمان های موجود بپردازیم.
- درمان تخصصی کودکان: پزشکان متخصص برای جلوگیری از لکنت زبان در طولانی مدت، درمان را از کودکان آغاز می کنند. والدین در این درمان باید در کنار متخصصان به آرامی و با صبر با کودک برخورد کنند و به جای کامل کردن جملات آن ها، صبر کنند تا کودک خود جمله را تمام کند.
- لکنت درمانی و استفاده از دارو: متخصصان لکنت درمانی با استفاده از روش هایی مانند یادگیری آهسته صحبت کردن، تکنیک های آرام کردن خود، تکنیک تنفس کامل و … تلاش می کنند تا فرد بتواند با آرامش و درست صحبت کرد. توجه داشته باشید که داروی خاصی برای لکنت زبان وجود ندارد و اگر هم دارویی صرفاً جهت درمان لکنت تجویز شود، مورد تایید FDA نیست.
برای جلوگیری از لکنت زبان در اسلامشهر توصیه می شود که به کلینیک خانه ی امید مراجعه کنید. متخصصان ما همواره برای مشاوره و درمان در خدمت شما هستند.
جلوگیری از لکنت زبان
برای جلوگیری از لکنت زبان لازم است با برخی از روش های انجام آن آشنا شوید. در این بخش مروری بر روش های جلوگیری از لکنت زبان خواهیم داشت. شما در این بخش خواهید آموخت که چگونه این اختلال راه مهار کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما در کلینیک امید مراجعه کنید.
- آرام باشید و آهسته صحبت کنید: منظور از آهسته صحبت کردن در این بخش پایین آوردن صدا نیست. باید تلاش کنید با آرامش کلمات را ادا کنید. اگر خودتان و یا کودکتان دارید به سرعت صحبت می کنید، اندکی صبر کنید. چند نفس عمیق بکشید و سپس با آرامش صحبت کردن را آغاز کنید. صبور باشید و صحبت کودک خود را قطع نکنید. بگذارید آرامش داشته باشد.
- یوگا و مراقبه را تمرین کنید: شاید به نظرتان مسخره به نظر برسد اما یوگا و مراقبه باعث می شود که شما عمیقاً بر روی خودتان و بدنتان تمرکز کنید. هنگامی که فرد دچار اختلال لکنت زبان دارد به سختی تلاش می کند تا کلمات را ادا کند، تمرکز خود بر روی آرامش و بدن خود را از دست می دهد. یوکا تمرینی برای بدن فرد و مراقبه تمرینی ذهنی است.
- صدای خودتان را چند روز درمیان ضبط کنید: برای جلوگیری از لکنت زبان و رشد این اختلال باید بدانید که در چه مرحله ای از آن قرار دارید. در طی درمان باید صدای خود راضبط کنید تا هر گونه تغییری را ثبت کنید. بسیاری از افراد به دلیل حس نکردن تغییرات به شدت ناامید می شوند. متخصصان با بررسی این صداها به سرعت متوجه تغییرات می شوند. پس دست از تلاش برندارید و این اختلال را به سرعت رفع کنید.
چگونه به نزدیکان و دوستان دچار این اختلال کمک کنیم؟
صحبت کردن با کسی که دچار اختلال لکنت زبان است بسیار مهم است. باید اجازه دهید فرد در محیطی بدون استرس صحبت کند. سعی نکنید جملات او را کامل کنید. حتی به شوخی هم ادای او را درنیاورید. تحمل اختلال لکنت زبان به اندازه کافی دشوار است. سعی نکنید در مقابل آن ها بامزه باشید و با مسخره کردن آن ها توجه جمع را جلب کنید.
جلوگیری از لکنت زبان زمانی ممکن است که فرد در محیطی آرام و با افرادی صبور رو در رو باشد. حمایت افراد نزدیک به فردی که لکنت دارد کمک می کند تا عملکرد بهتری در جامعه داشته باشد. به عنوان یک دوست یا خانواده با افرادی که قصد دارند که امنیت و صمیمت جو را از بین ببرند، برخورد کنید. هیچکس مهمتر از عزیزانتان نیست.