گفتاردرمانی چیست؟
گفتاردرمانی علمی است که به درمان تمام اختلالاتی که به گفتار و سیستم دهانی گفتاری مربوط میشوند میپردازد.
کاردرمانی چیست؟
کاردرمانگر چه میکند؟ کاردرمانی یا ارگوتراپی یکی از رشتههای توانبخشی است که به درمان اختلالات در سه حیطهی جسمی، ذهنی و روان میپردازد. کاردرمانگر در قالب فعالیتهای هدفمند و با استفاده از تکنیکهای خاص در جهت رفع مشکلات فرد در این زمینه و کسب حداکثر استقلال در اجرای فعالیتهای روزمره و در اجتماع تلاش میکند.
گفتاردرمانگران در چه حیطه هایی فعالیت دارند؟
گفتاردرمانگران یا آسیب شناسان گفتار و زبان در سه دسته کلی فعالیت دارند. دسته ی
اول اختلالات گفتار و زبان، شامل اوتیسم، کم شنوایی، انواع سندرمها، تاخیر گفتار و زبان، اختلالات تلفظی، شکاف کام، بیش فعالی و …
دسته دوم اختلالات صوت و حنجره، شامل گرفتگی صدا، پولیپ، ندول، لکوپلاکیا، فلج تار صوتی و …
دسته سوم اختلالات بلع. برداشتن لولههای تغذیهای NG،OG، PEG، تراکئوستومی و …
کودکم چرا صحبت نمی کند؟
تاخیر گفتار کودکان علل متفاوتی دارد. از جمله محیط زبانی ضعیف، نقص در هماهنگی حرکتی اندامهای گفتاری، اوتیسم، نقص توجه، کم شنوایی، پایین بودن بهره هوشی و …
اینکه کودک شما به چه علت صحبت نمی کند به صورت کلی قابل بحث نیست و هر کودک باید به صورت جداگانه توسط نیروی متخصص مورد ارزیابی قرار بگیرد و سن گفتاری اش مشخص شود.
برای اینکه ببینید سطح گفتاری کودکتان با سن او تطابق دارد یا نه به بخش نمودار رشدی مراجعه کنید. یا از قسمت غربالگری رایگان اطلاعات خود را برای ما بفرستید تا بررسی کرده پاسخ دهیم.
کسب گفتار یکی از مهم ترین مراحل رشدی کودک است. اگر وضعیت فعلی گفتارکودک شما با سن ش تطابق ندارد در اسرع وقت برای مشورت با یک گفتاردرمانگر متخصص در این زمینه نوبت بگیرید ودرمان را آغاز کنید تا زمان طلایی درمان را از دست ندهید.
گفتاردرمانی دستگاه یا دارو دارد؟
به طور کلی خیر. پروسه درمان به صورت آموزشی مشاوره ای است. و معمولا ابزارهای غیر دستگاهی مورد استفاده قرار میگیرند. مگر برای عکسبرداری حنجره، یا فیلم بلع. تجویز دارو نیز با پزشکان مربوطه است نه گفتاردرمانگران.
گفتاردرمانی چند جلسه طول می کشد؟
به طور کلی پروسه گفتاردرمانی زمانبر و نیازمند صبر و حوصله کافی میباشد. هر کیس بسته سطح شروع، بهره هوشی، نظم جلسات، پیگیری خانواده و شدت اختلال سرعت پیشرفت مخصوص به خود را دارد و نمیتوان تعمیم داد. در مقابل بهتر این است که نتیجه را در مقیاسهای زمانی کوچکتر بررسی کنید. یعنی در صورت توانبخشی مناسب هر چند جلسه و یا ماه به ماه شما باید شاهد تغییر و پیشرفت فرزندتان باشید.
جلسات گفتاردرمانی به چه صورت برگذار می شوند؟
جلسات گفتاردرمانی به صورت نیم ساعته ، 45 دقیقه یا یک ساعته، انفرادی و یا گروهی (عمدتا انفرادی) بسته به نیاز مراجع و صلاحدید درمانگر تنظیم میشوند. جلسات ممکن است بسته به نیاز مراجع به صورت 2 الی 3 جلسه در هفته برگذار میشوند.
گفتاردرمانی در چه سنی قابل انجام است؟
گفتاردرمانگر از بدو تولد، کودکی تا سالمندی درمان ارائه میکنند. اختلالات بلع و مکیدن در دوره نوزادی و اختلالات گفتار و زبان از هجده ماهگی و اختلالات تلفظی از 3 سالگی قابل درمان هستند.
آیا لکنت درمان می شود؟
البته که به سطح همکاری و پیگیری خانواده و کودک، زمینه خانوادگی و شدت اختلال بستگی دارد. در سنین زیر 5 سال امکان بهبودی کامل و صد درصدی وجود دارد و در سنین مدرسه و بعد در بزرگسالی بسته به مداومت و تلاش تا حد زیادی قابل اصلاح است.
کودک من اوتیسم دارد یا تاخیر گفتار؟
اوتیسم یا اختلال طیف اوتیسم همانگونه که از اسمش بر میآید طیف گستردهای از علائم را دارد که فرد به فرد متفاوت است.
علائم رایج تاخیر گفتار، خزانه واژگان محدود و دشواری در تلفظ یا ادای برخی حروف و کلمات هستند. ولی در اوتیسم مشکلاتی در برقراری و درک ارتباط، استفاده از ارتباطات غیرکلامی مثل تماس چشمی و زبان بدن و تعامل اجتماعی عاطفی وجود دارد. به اضافهی حداقل دو مورد از 4 مورد زیر؛
-حرکات تکراری و کلیشهای
-مقاومت در برابر تغییر، نیاز به حفظ یک روتین ثابت مثل خوردن غذای تکراری
-علایق محدود و/یا ثابت، علاقه شدید به یک چیز
-واکنش بیشتر از حد یا کمتر از حد به محیط. مثل حساس بودن به صدا، بافت ها، لمس، نور و …
اگر علائم مشکوک را مشاهده میکنید در اسرع وقت جهت مشورت با یک گفتاردرمانگر متخصص در این زمینه نوبت بگیرید ودرمان را آغاز کنید تا زمان طلایی درمان را از دست ندهید.
کودکم بیش فعالی دارد؟
رای بیش فعالی علائم در 3 حیطه بررسی میشوند. توجه، تکانشگری و پرتحرکی
اگر ازمجموعا 17 مورد ذکر شده در زیر 6 مورد را برای حداقل 6 ماه و در حداقل 2 محیط داشته باشد گفته میشود که کودک بیش فعالی دارد.
توجه: 1/ نمیتواند به جزئیات توجه دقیق داشته باشدو در تکالیف درسی مرتکب بی دقتی میشود. با اینکه جواب سوالها را میداند ولی به جزئیات توجه نمیکند و به خاط بی دقتی اشتباه میکند.
2/در حفظ توجه در تکالیف مشکل دارد. از کارها و تکالیفی که نیاز به دقت دارند متنفر است مثلا از روخوانی طولانی بدش میآیدو
3/هنگاهی که با او صخبت میکنید اغلب به نظر میآید که گوش نمیدهد.
4/معمولا به دستورات عمل نمیکند. نه به خاطر لجبازی! نمیتواند عمل کند! به سرعت تمرکزش را از دست میدهد و از موضوع منحرف میشود.
5/قبل از اینکه تکلیف تمام شود آن را رها میکند.
6/معمولا لوازم مدرسه و اسباب بازی هایش را گم میکند.
7/در فعالیتهای روزمره فراموشکار است و مجبور است مرتب سوال کند.
8/معمولا با محرکهای نامربوط سریعا حواسش پرت میشود (مثلا با کوچکترین صدا)
تکانشگری:
9/اعلب احساس خطر نمیکند و کارهای خطرناک و بی مهابا انجام میدهد.
10/قبل از اینکه سوال کامل پرسیده شود پاسخ میدهد.
11/منتظر نوبت ماندن و صف ایستادن برایش دشوار است.
12/وسط حرف دیگران میپرد و مزاحم صحبت یا فعالیت دیگران میشود.
پرتحرکی:
13/اعلب دستها و پاها بی قرار است و مدام حرکت میکند.
14/معمولا در موقعیتهای نامناسب میدود یا از چیزهای مختلف بالا میرود
15/بازیهایش معمولا پر سر و صدا و شلوغ هستند و نمیتواند ساکت بازی کند.
16/بیشتر مواقع پرحرف است و نمیتواند ساکت بازی کند.
17/معمولا نمیتواند روی صندلی بنشیند و مرتب حرکت میکند و تغییر وضعیت میدهد.
کاردرمانی در چه اختلالاتی انجام می شود؟
در هر گروه سنی از نوزادی تا سالمندی میتوانند از خدمات کاردرمانی بهره ببرند. تاخیر در حرکت، فلج ارب، بیش فعالی، اوتیسم، شکستگی، پارگی تاندونها، فلج مغزی، اختلالات نورولوژیک مثل ام اس، پارکینسون، ALS، گیلن باره و …
اگر سوالی دارید از ما بپرسید
فرم ثبت سوالات شما