مسیر رشد و تکامل کودکان را می توان به یک جاده تشبیه کرد. در طول این جاده ی رشد ایستگاه هایی وجود دارند که از اهمیت بسیاری برخوردارند. این ایستگاههای رشدی به ما میگویند در اینجای مسیر رشد، کودک ما چه توانایی هایی را باید کسب کرده باشد؟ علی رغم اینکه هر کودکی با سرعت منحصر به خود مسیر رشد را می پیماید، نرسیدن به برخی از نقاط عطف رشدی مثل تاخیر گفتار نگران کننده است.
این ایستگاهها که از آن به نقاط عطف رشد هم یاد می کنیم به اندازهگیری پیشرفت کودک شما کمک میکنند
اگر شک دارید که کودکان تاخیر گفتار دارد یا نه؟ تا انتهای مطلب همراه باشید. چون در این مقاله به بررسی نقاط عطف رشد در حیطه ی گفتار و زبان می پردازیم، علائم تاخیر گفتار و زبان را بررسی میکنیم، نگاهی به علتهای تاخیر گفتار می اندازیم و به سوالات متداول در این باره پاسخ میدهیم.
تاخیر گفتار در کودک نوپا چیست؟
گفتار، عمل فیزیکی تولید صداها و بیان کردن آنهاست. کودک نوپا ممکن است در ایجاد صداهای صحیح برای ساخت کلمات مشکل داشته باشد. ولی تاخیر گفتار شامل ضعف در درک مطلب یا ارتباطات غیر کلامی نمیشود.
اگر کودک علاوه بر کلام، در برقراری ارتباطات غیر کلامی و درک گفتار نیز ضعف نشان دهد ممکن است تاخیر زبانی نیز داشته باشد. یعنی تاخیر گفتار و زبان. (گفتار با زبان چه تفاوتی دارد؟ ادامه ی مطلب…. ) این رو به صورت لینک آبی بگذارید در یک فایل جداگانه میفرستم
تولد تا یکسال
زبان معمولا در حدود 4 تا 6 ماهگی شروع به رشد میکند. در این زمان کودک شما باید غان و غون ( شامل حروفی مثل ب، م، د) داشته باشد و با صداسازی یا خندیدن درک خود از محیط پیرامون را نشان دهد. اگر کودک در 2 ماهگی هیچ آوایی (واکه ها مثل آ، اَ، اُ و ..) تولید نمیکند میتواند اولین نشانهی تاخیر در تکلم باشد.
از هفت ماهگی به بعد، آنها باید به وضوح به صداها واکنش نشان دهند و کلمات اساسی مثل “لیوان”، “آب”، “توپ” و … را درک کنند. آنها باید در حین استفاده از حرکات دست به حرف زدن ادامه دهند و در حدود یکسالگی باید بتوانند 2-1 کلمه را بیان کنند که اغلب مامان و باباست.
یک تا دو سالگی
در سال دوم زندگی کودک باید قادر به درک اعضای اصلی بدن و همچنین دستورات و سوالات ساده باشد. آنها باید به طور قابل توجهی کلمات جدید را یاد بگیرند و تا 18 ماهگی شروع به استفاده از ترکیبات دو کلمه ای مثل “مامان آب” ، “بابا دَردَر” کنند. همچنین باید دقت داشته باشید که آنها به چیزهایی مثل تصاویر، داستانها یا آهنگها واکنش نشان میدهند. آنها همچنین شروع به پرسیدن سوالات ساده خواهند کرد.
دو تا سه سالگی
در سال سوم زندگی، یک کودک نوپا باید بیشتر از ترکیبات 3 کلمه ای استفاده کند. یک کودک 3 ساله معمولی حدود 1000 کلمه دارد. تا این مرحله آنها باید واژگان کافی برای نامگذاری بیشتر چیزهای اطراف خود را داشته باشند. شما باید بتوانید صحبتهای آنها را درک کنید، اما اگر توسط افراد غریبه به طور کامل فهمیده نشوند اشکالی ندارد.
علاوه براین؛ در سن 3 سالگی، آنها میتوانند:
خود را به نام صدا کنند، دیگران را به نام صدا کنند، در جملات 3 و 4 کلمه ای از اسم، صفت و افعال مختلف و متنوعی استفاده کنند، فعلها و اسامی را جمع ببندند، سوال بپرسند، داستان بگویند، شعرهای قافیه دار را تکرار کنند یا آهنگ بخوانند.
علائم تاخیر در گفتار
نشانه هایی که میگویند کودک نوپا نقاط عطف گفتار خود را از دست میدهد:
- سن 1 سال: کلمه معنی دار ندارد
- سن 1 سال و نیم: کمتر از 30 کلمه استفاده میکند
- سن 2 سال: کمتر از 50 کلمه استفاده میکند
- سن 2 سال و نیم: از جملات با ترکیب اسم-فعل استفاده نمیکند
- سن 3 سال: حداقل 300 کلمه استفاده نمی-کند، اشیای پیرامون را با نام صدا نمی زند، متوجه نمی شوید چه میگوید یا چه میخواهد
- هرسنی: قادر به گفتن کلماتی که قبلا یادگرفته نیست!
چه چیزی میتواند باعث تاخیر در گفتار شود؟
تاخیر در گفتار یا زبان می تواند چیزی در مورد رشد فیزیکی کودک به ما بگوید!
اختلالات گفتار و زبان
کودک 3 سالهای که میتواند درک کند و به صورت غیر کلامی ارتباط برقرار کند اما نمی تواند کلمات زیادی را بیان کند دچار تاخیر در گفتار است. کودکی که میتواند چند کلمه را بیان کند ولی در درک کلمات و دستورات و همچنین ارتباطات غیرکلامی دچار اشکال است تاخیر زبانی دارد.
برخی از اختلالات گفتار و زبان شامل عملکرد مغز میشود و ممکن است نشان دهنده ناتوانی یادگیری باشد.
آپراکسی دوران کودکی
یک اختلال جسمی است که تولید و ادا کردن صداها در یک زنجیره توالی را دشوار میکند. البته که ارتباط غیر کلامی و درک را تحت تاثیر قرار نمیدهد و کودک متوجه است چه میخواهد بگوید ولی از بیان کردن آن ناتوان است.
کم شنوایی
یکی از نشانههای کم شنوایی این است که کودک شما وقتی نام شخص یا شئ را مینامید آن را تصدیق نمیکند. اما اگر از ژستها استفاده کنید این کار را میکند.
با این حال علائم کاهش شنوایی ممکن است بسیار ظریف باشد. طوری که گاهی اوقات تاخیر گفتار و زبان تنها علامت قابل توجه آن باشد.
محیط زبانی ضعیف
ما یاد میگیریم که صحبت کنیم تا وارد گفتگو شویم. اگر کسی با شما ارتباط برقرار نکند، سخت است که بتوانید گفتار را درک کنید. محیط نقش مهمی در رشد گفتار و زبان دارد. سوء استفاده، غفلت یا عدم تحریک کلامی میتواند کودک را از رسیدن به نقاط عطف رشد باز دارد.
فقر محیط زبانی بر همه انواع رشد زبان از جمله خود رشد گفتار، توانایی درک و بیان مفاهیم و یادگیری نحوه برقراری ارتباط اجتماعی تاثیر می گذارد.
اوتیسم
مشکلات گفتاری و زبانی اغلب در اختلال طیف اوتیسم مشاهده میشود. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تکرار عبارات (اکولالیا) به صورت طوطی وار، رفتارهای تکراری و کلیشه ای، اختلال در ارتباط کلامی و غیر کلامی، اختلال در تعامل اجتماعی، پسرفت گفتاری و …
مشکلات نورولوژیک
برخی از اختلالات نورولوژیک می توانند بر عضلاتی که گفتار را تولید میکنند تاثیر بگذارند. شامل:
- فلج مغزی
- دیستروفی عضلانی
- آسیب تروماتیک مغز
- بهره هوشی پایین
کم توانی ذهنی نیز میتواند رشد گفتار و زبان به تاخیر بیاندازد.
مشکلات دهان
تاخیر در گفتار می تواند نشان دهنده مشکلی در دهان، زبان یا کام باشد. مثلا انکیلوگلوسیا (کوتاهی بند زبان) که میتواند تولید برخی صداها را با مشکل مواجه کند مثل ر، د، ل، ت و ز
سوالات رایج
1-آیا کودک نوپا می تواند تاخیر گفتار داشته باشد ولی اوتیستیک نباشد؟
اختلال طیف اوتیسم می تواند مشکلاتی در رشد گفتار ایجاد کند، البته نه همیشه. همینطور تنها علت ممکن برای تاخیر گفتار نیست و بنابراین، بله. کودک نوپا میتواند به علل متعددی به جز اوتیسم دچار تاخیر گفتار شده باشد.
2-آیا کودکی که تاخیر گفتار دارد میتواند بهبود پیدا کند؟
بله بسته به علت، تشخیص زودهنگام و شروع به موقع درمان کودک میتواند تا حد امکان بهبود یابد.
3-آیا تاخیر گفتار خود به خودی درمان میشود؟
تاخیر گفتار یک علامت مهم در رشد کودک است و همانطور که گفته شد می تواند زنگ خطر و نشان دهنده اختلالات مهم و جدید باشد. بنابراین، با اینکه احتمال بهتر شدن گفتار در طول زمان وجود دارد، احتمال از دست رفتن زمان طلایی درمان به تعویق انداختن مراجعه را توجیه نمیکند!
از طرفی، حتی در کودکانی که صرفا یک تاخیر گفتار خفیف دارند و ممکن است به مرور زمان تا سنین بالاتر بهتر شوند هم با توجه به ریسک بالای اختلالات یادگیری و مشکلات تحصیلی در زمان مدرسه حتما توصیه به درمان و جبران هرچه سریعتر تاخیر به وجود آمده داریم. زمان را از دست ندهید و مراجعه کنید.
4-کودکم تاخیر گفتار و زبان دارد درمان را از کجا شروع کنم؟
به یک گفتار درمانگر خبره در این زمینه مراجعه کنید. درمانگران مسیر را برای شما مشخص میکند و در صورتی که نیاز به درمان تیمی داشته باشید شما را راهنمایی خواهد کرد. گفتاردرمانگران تیم خانه ی امید بهترین، به روز ترین و حرفهای ترین درمان ممکن را به طور اختصاصی برای کودک شما طراحی و اجرا میکند و در دستیابی به گفتار متناسب با سن، شما و کودکتان را یاری میکنند.
تاخیر گفتار با تاخیر زبان چه تفاوتی دارد؟
کودکم تاخیر گفتار دارد؟ تاخیر زبان؟ یا هر دو؟
خیلی ساده بخواهیم بگوییم زبان در مغز و گفتار در دهان اتفاق میافتد. به اتفاقاتی که در مغز رخ می دهد زبان، و به آنچه در دهان جاری می شود گفتار میگوییم.
از زبان برای انتخاب لغات و قرارداد نشان در یک الگوی توالی استفاده میکنیم و از گفتار برای گفتن کلمات با صدا استفاده می کنیم.
مثلا نحوهی تولید صداها ، لیسپ، تلفظ “ر”، لکنت، اختلالات صوت، شکاف کام و آپراکسی اختلال گفتاری هستند. چون به شیوهای که “به صورت فیزیکال” صداها رو تولید می کنیم مرتبطند.
زبان ولی یک جاده دو طرفه است که شامل آنچه فرد متوجه میشود و آنچه که میگوید (درک و بیان).
وقتی به کودکتان یک دستورالعمل میدهبد و کودکان آن را انجام میدهد زبان را “میفهمد”. وقتی به شما میگوید که آب میخواهد از زبان “استفاده میکند” و وقتی از او سوال می پرسید و پاسخ می دهد اول زبان را “میفهمد” و بعد از آن “استفاده میکند”.
گاهی کودکان در یادگیری زبان مشکلاتی دارند. می گوییم اختلال زبانی یا تاخیر زبانی
علائم تاخیر زبانی:
- در سنین پایینتر…
- دیر شروع به حرف زدن میکند
- به اندازهای که از آنها انتظار می رود متوجه نمی شوند
- و در سنین بالاتر…
- خطاهای گرامری
- مشکل در درک خواندن
- دشواری در تعریف داستان
ولی در تاخیر گفتار به تنهایی، هیچ کدام از این علائم وجود ندارد و فقط بیان است که به تاخیر میافتد.